kabátkový čas přichází

…. a je tu podzim,přátelé!
-----------------------------------

Ani jsme se nenadáli a léto je se všemi rozmarnými vrtochy pryč. Nastává čas podzimní, barevný listím a voňavými zoranými poli. A pro nás chrtaře, dostiháky, výstaváky či "jen" gaučáky (moje pozn.: což se vzájemně nevylučuje) čas rekapitulační, čas ohlédnutí se za uplynulou sezónou.

Výstavní kruhy v tomto roce poctilo svou návštěvou daleko více elegánů, výsledky jsou potěšitelné, získaná ocenění zdobí poličky a zážitky každý vstřebává po svém. V jednom odezní s opuštěním výstavního areálu, jiný je z nich živ ještě dlouhých pár měsíců. Také dostihová sezóna je z námi a ohlédneme-li se zpět, musí nás slugaře hřát u srdíčka. Konečně se na startech objevovalo více jedinců, bojovalo se i o tituly, dosud věc nevídaná. Ať už na ovále nebo coursingu. Debaty „greyařů“, zda-li pustit svého psa jednou, či by to zvládl i dvakrát (??) se nás naštěstí netýkají. V této souvislosti si vzpomínám, že mi nedávno jeden známý řekl, že kriteria pro startující by se měla upravit, aby nebyla tak těžká. Na mou otázku, zda by se měly snížit všechny hory „osmitisícovky“ a „pětitisícovky“ odpověděl, že jsem se zbláznila, že pak by na ně vylezl každý. V diskusi jsme dál nepokračovali, protože mu došlo, že pokud by se pravidla jakkoliv upravovala, byl by to konec dostihů. Protože lidé chtějí vědět, kdo je nejlepší. A stále se učí z příběhů těch, kteří zvítězili, i těch, kterým se to nepodařilo. Nejobjektivnější posouzení zaručuje opravdu jen dostihová dráha (výstaváci prominou).



Bylo by možná výstižnější onen podzimní čas pojmenovat časem kabátkovým .

Rána jsou již tuze chladná, o večerech ani nemluvím a sluníčka, které by přes den naše saharáky ohřálo, kvapem ubývá. Začínají se oblékat i oni gaučáci, jdou-li se vyvenčit, zdatnější pak v teplém kabátku absolvují s páníčky třeba i lyžařskou dovolenou. Klaním se před majiteli šťastných chrtů klusajícími v běžecké stopě, odvážlivci, kteří vyrazí na zimní coursing na sněhu, tiše jim závidím onen pohled na ty usměvavé obličejíky svých chrtů, jejichž tělíčka se pak slastně protahují v pelíšku u krbu s vůní praskajícího dřeva.

To je ta doba sváteční, odpočinková, při sklence dobrého vína se pak krásně spřádají plány, jak že to zase na jaře rozjedem. -----------------------------------------------------------------------------------

Na závěr mi dovolte, abych trochu odbočila. Chtěla bych vysoce vyzdvihnout, ocenit a hluboce smeknout před aktivní prací, kterou se na svá bedra zavázela převzít nově zvolená předsedkyně Klubu saharských chrtů. Co všechno to obnáší si dovede představit snad jen ten, který se něčím podobným zaobíral. Já bych přála nám všem, abychom takových báječných lidí, jako je ona, měli kolem sebe stále víc. A jí bych chtěla popřát, aby jí elán a nadšení vydrželo co nejdéle.

Lenka Malinovská

k fotkám v článku: Jana Malinovská prožila krásnou část léta v přítomnosti osmi chrtů v norské chovatelské stanici Ain Zafir. Tyto vzpomínky časem jistě přejdou do kategorie „nezapomenutelných“.

obr. 1 zleva: slugy - Dahija Bohemia Genao, Twisty Marsch Jadita, Alto Kaheela de Moreau, Azira ag Dalvit, Magistére Saphir, saluka - Twisty Marsch Kassitach

PSÍ MIMINKO ROSTE JAKO Z VODY

Každé psí miminko jednou vyroste!!! Je tomu tři měsíce, co se ve Francouzském Toullouse narodil jeden pískový slugáč Chiraagh s černým pláštěm. Od chvíle, co překročil hranice České republiky, vyrostl o neuvěřitelných 6 cm a ztloust o 4 kila:o)

Ta miminkovská doba strašně letí a musím říct, že si jí natolik užíváme, že jsem Vám o ní chtěla něco napsat a vlastně se tak trochu i chlubit:o)) Snad mi to odpustíte.
Nejen, že byl maličký Širak už od dvou měsíců plně socializovaný a světe div se, doma prostě nečurá, ale také spinká celou noc a budí se teprve k šesté ranní, kdy vzbudí buď mě nebo páníčka a poslušně čeká, než ho vyneseme ven. Také už máme slezlá obě varlátka, plně fixovaná a představte si, že minulý týden dokonce obtěžoval (a to ze správné strany:o) vipetí slečnu.
Přesně, jak mi napsal chovatel - Širy je extrovert se vším všudy a obrovský mazlík, každému leze do klína a rozdává hubičky na všechny strany. A dokonce je zatím velmi poslušný a to i když s chrtí zaujatostí obíhá pražské parky nebo šmejdí na loukách, polích a v lesích přilehlých Praze, vždy reaguje na pískání a kontroluje si, kde jdou páníčci. No nechtěl by každý takové chrtí miminko?

Vy se asi budete divit, ale pro mě je tohle po zkušenosti s afghání povahou jako procházka růžovou zahradou. A byť se už z českých luhů a hájů k nám domů doneslo, že někteří zlí jazykové Širáčka moc v lásce nemají, my budeme vždy toho názoru, že tenhle slugáč je to nejlepší, co nás mohlo potkat!!! A ti, kdo milují své psy stejně jako my Širáčka, se teď usmívají a přikyvují. Každý majitel má totiž doma ten největší a nejcennější poklad. Úpně každý!! Vždyť vy víte, jak to myslím:o))
----------------------------------------------------------------------------------------------

KLUBOVÝ ČASOPIS

Příprava klubového časopisu finišuje! Mrkněte, jak vypadá obálka.
A koho zde vidíte...???
----------------------------------------------------

Na ústřední fotografii pózuje na dece Agalella ag Dalvit a Isham Bohemia Genao, v horním kroužkovém rámečku jsou žíhané variace slug - fenka Appoline El Guerrouj a pes Basim El-Kou. Pod nimi obličejík Al-Hara´s Wemy - azavačí slečny. A konečně portrét azawakha Aragorna Lac-La, který se letos stal Vítězem plemene azawakh na klubové výstavě v Nemošicích 2006.
Zatím sice mám pár pěkných fotek a inspiraci pro příští čísla, ale uvítám fotografie jiného fotoaparátu než z toho mého. Musí to být ale opravdu zdařilá fotka v kvalitě pro tisk.

NOVÝ PŘÍRŮSTEK PŘIJEL DNES DO ČECH

Po velmi namáhavé a vyčerpávající cestě Praha - Paříž - Praha přijelo do Čech nové sloughi miminko. V pátek 28. září jsme se rozjeli já, Markéta Doubravová a Věra Malátková směr Francie, vyzvednout moje nové štěňátko!! Cestu do Německa s námi sdíleli ještě dva salučí kluci a dvě salučí holky z chovatelské stanice Farnáh, na které čekala jejich majitelka na hranicích Německa s Francií. Cesta ubíhala rychle, společnost salučích miminek náš ještě víc natěšila na to dlouho očekávané štěňátko pro mě a v sobotu jsme okolo dvanácté dorazily k chrtímu závodišti v Meulén nedaleko Paříže. Tady už na nás čekali úžasní a přátelští chovatelé MAGISTÉRE - Gervais Cazin a Alain Brigel a ještě úžasnější B miminko - Magistére B´Chiraagh. Toto jméno jsme vymysleli s přítelem týden před cestou do Paříže a chovatelům se zalíbilo natolik, že se rozhodli udělat kompromis a Širaka pojmenovat s B´, abychom měli toto úžasné jméno i v průkazu původu. Jméno je arabského původu a znamená "světlo života" a zárověň zní i hodně francouzsky, jako pan prezident:o)) Chiraagh je zbarvení světlý písek s černým pláštěm s předpokladem, že se mu vytvoří velmi vzácná grizzle maska - tak typický znak psů od chovatelů z Magistére. Už teď mohu říci, že je to naprosto úžasná povaha a to jsme spolu zatím strávili jen den a půl. Vyrovnaný, hravý a láskyplný pes, ke všem návštěvám, které ho za dnešní den byly "okouknout" se vrhá s bujarým nadšením a suveréně aportuje míček. Držte nám palce a věřte, že budeme nová trojka, kterou budete moci potkávat na výstavách a sportovních akcích. Na konec si neodpustím ještě něco - VĚRO, MARKY, DÍKY, JSTE MOJE ZLATÍČKA A BEZ VÁS BY BYL ŠIRAK JEŠTĚ VE FRANCII. Cesta s Vámi byla potěšením a s nikým by neutekla tak rychle, jako s Vámi dvěma.

Rodokmen mého kluka zde.
(za první dvě fota děkuji Věře Malátkové - obr.1 Chiraagh se mnou a Markétou, obr.2 Chiraagh v autě, druhá dvě fota z DVD Magistére - obr.3 maminka Phayrouz, obr.4 děda Pharid)
Lucka, Pavel a Širak