ME v coursingu

S menším zpožděním přidávám článek Lenky Malinovské o evropském coursingovém mistrovství ve Švýcarsku o další subjektivní pocity se s Vámi podělí v klubovém zpravodaji!

-------------------------------------------------------

ME v coursingu
FCI-Coursing Europameisterschaft
22.+23.září 2007
Lotzwil / Švýcarsko


Dostihový areál ve švýcarském Lotzwilu obsadili v letošním roce účastníci čtrnácti zemí světa a na startovních listinách v sobotních i nedělních bězích figurovalo téměř pět set psů. Nejpočetněji byli zastoupeni vipeti – devadesát čtyři psů a barzojové –sedmdesát tři psů. Českou republiku reprezentovalo dvacet jedna psů, jedna sloughi však začala hárat den před veterinární přejímkou, čili na start nebyla připuštěna. Dva dlouhosrští vipeti předvedli pouze sólo běhy, které se však do soutěže o Mistra Evropy nezapočítávaly. Slavnostní zahájení proběhlo v pátek večer, uvítací projev přednesl prezident IGWR pan Kurt Allemann a prezident WSVB pan Paul Thum, organizačně pak vše fungovalo pod taktovkou pana Dietra Gloora.

Po oba dostihové dny se běhalo paralerně na dvou loukách, označených barevně jako louka
červená a žlutá. V sobotu začínali na červené louce azavakové. Skvěle si vedl náš Gogo Faranda Bohemia, který předvedl s mnichovským Kalilem of Silverdale nejvýše bodově ohodnocený dostih. Nezaváhal ani v druhém rozběhu a celkově obsadil nádherné druhé místo. Buraida Idi´n´Ileli již nedosáhla na stupně vítězů, závod však dokončila. Naši další azavakové měli smůlu. Hassi Touareg Faranda Bohemia i Taj al Din ak Ilaman byli diskvalifikováni již po prvních bězích, Vanammhal N´Agzir pak v běhu druhém.

Po azavacích na červené louce pokračovali španělští galgové, bez českého zástupce, dále greyhoundi, náš Imposant Imp Riuna majitelky Evy Dufkové obsadil dekorované krásné čtvrté místo. Následující sloughi závodily již bez zmíněné háravé feny C´Chemaly Bohemia Genao. Nejlépe si vedla Akaba ag Dalvit, která přestože „neměla svůj den“ skončila na osmém místě. Jedenáctá Jamuna Bohemia Genao si po prvním rozběhu s
X´Dahri Nuri al Baida odnesla dokonce desetibodový náskok, který si však neudržela před vynikající Chanou Mahanajim, celkově umístěnou na třetí pozici. Podobně si vedl i pes české výpravy El Abu Azhar Bohemia Genao. Nižší bodové ohodnocení z prvního kola již nedohnal ani v daleko lepším běhu druhém s jindy velmi dobře běhajícím Volkanem Schuru-esch-Schams v majetku místní veterinářky Susanne Mothersill.

Na louce žluté zahájili v sobotu barzojové. Vynikající dostih předvedla v obou bězích ve velmi silné konkurenci Tangentiala Nijinskiy Ballet, majitelky Aleny Portešové. Suverénně porazila stejně starou švýcarskou Jara of Resin Farm a o dva body nechala za sebou i mladičkou Daleika Kuskaya´s švýcarské majitelky Esther Ghilomen. Krásná třetí pozice v takto prestižní soutěži naši majitelku velmi potěšila. Další dvě fenky českých majitelek již pořadím na stupních vítězů nezamíchaly. Anatevka od Podhorního vrchu doplatila na nešťastnou událost při cestě do Lotzwilu, poruchu auta a jindy bezkonkurenční závodnice evidentně nebyla ve své kůži. Doufejme, že nic podobného ji již nikdy nepotká, byla by to pro českou reprezentaci velká škoda.

Comtesa de Silent Engima pro nízký počet bodů v kole prvním již do druhého nenastoupila. Po barzojích pokračovali deerhoundi. Andulka od Bennyho podala vyrovnané výkony a celkově skončila na jed
enáctém místě. Druhá fenka v majetku Svatavy Mikešové však zabojovala. V prvním kole porazila Blueberry Fi-it rakouskou závodnici Auld Lang Syne Caoinlan, na vedoucí Lavinia Fritzen´s německé majitelky Sonji Hansen však ztrácela celých třináct bodů. Do druhého kola nastoupila s německou Yentle von der Oelmuhle, kde předvedla evidentně lepší výkon. Jaké však bylo překvapení, když při dekorování nezaznělo jméno Lavinia Fritzen´s a na stupínek nejvyšší byla povolána právě česká Blueberry!! Nevýslovná radost paní Mikešové však neměla dlouhého trvání. S velikou omluvou pořadatelů i dohlížejícího komisaře FCI se konalo vyhlašování výsledků podruhé, chyba vznikla v přenosu informací, kdy byla Lavinii omylem zapsána diskvalifikace, která se však při důkladné kontrole záznamů všech třech rozhodčích nepotvrdila, šlo o chybu v přenosu dat do počítače. Nutno podotknout, že paní Mikešová se zachovala profesionálně, Sonji Hansen gratulovala se slovy, že jde o zasloužené vítězství a také jí se fena velmi v dostihu líbila. Klobouk dolů, tohle by každý nedokázal!

Jako poslední startovali v sobotu na žluté louce tzv. „schaulaeufe“, kde se předvedla fena polského chrta Arcturus Czujna, skončila bohužel s diskvalifikací. Oba dlouhosrští vipeti předvedli kvalitní běhy a jejich bodové ohodnocení se pohybovalo velmi vysoko. Nedělní den byl již pro českou výpravu méně náročný. Startovali pouze dva vipeti a jeden afgánský chrt. Vipet Quite Blue z Vilcabamba nestačil na rakouského Nash Bridges of Wuthering Heights a v kole druhém spolu s ruským zástupcem Vikontem Melanzh nabrali oba soupeři úplně jiný směr, jejich výkon byl vyhodnocen jako nedoběh. Druhý vipet v majetku Kristýny Paškové Dynamite Ionmhain Norman skončil po druhém běhu s mladičkým italským psem Elvismosquitoeltodomundo na dvacátém šestém místě z celkového počtu čtyřiceti sedmi psů nastoupených v druhém kole. Velikou radost však všem udělal v neděli afgánský chrt Justin T.Gandamak slovenského chovu v majetku naší Šárky Novákové. Na louce červené porazil maďarského Abu Daby el Benházy o celých deset bodů a na louce žluté opět zvítězil nad maďarským Ashalan el Benházy. Jeho běhání mu vyneslo celkové šesté dekorované místo v ohromné konkurenci třiceti dvou psů nastoupených v druhém kole.


Celkové pořadí včetně bodového ohodnocení je možno si prohlédnout na stránkách : http://www.coursing-europameisterschaft.ch


Lenka Malinovská

0 Comments:

Okomentovat

<< Home