ZAJÍMAVOST - ARCHIV

ORIENTÁLCI A JEJICH PŘÍBUZNOST
Víte že orientální chrti mají mnoho společného? Není to jenom podobná povaha a stejný kontinent původu. Tito psi mají k sobě velmi blízko i co se týče genetiky. Na http://www.sloughi-international.com/saluki.html zveřejnila paní Ermine Moreau-Sipiere tato zajímavá fakta, cituji:
  • "Pojem Saluki a Sloughi je arabským označením pro typ psa, nikoli však pro konkrétní rasu. Jinými slovy, jedná se o označení stejného pojmu, jako je například v angličtině pojem sighthound. (Pozn. překladatele. U nás například blízké pojmu orientálec či arabský chrt). Samozřejmě je také pravdou, že rozdíly mezi těmito dvěma pojmy v pravém slova smyslu nejsou limitovány barvou srsti, stavbou či držením těla... " Pozn. překladatele, vysvětlení - Arabština nezná pojem pro český výraz chrt, mnoho Arabů tak slovem chrt rozumí označení saluki nebo sloughi- tyto dva pojmy tedy v arabských zemích označují nejen tu konkrétní rasu, kterou uznává FCI, ale rozumí tím všechny orientální chrty. Proto, když uslyšíte Araba říkat pojem sloughi nebo saluki, vždy je dobré upřesnit si, o jakém typu psa mluví, protože náš zmíněný Arab může mít na mysli stejně dobře i azawakha či afgána. Arabsky se potom tedy pojem chtr vysloví [sluri] - arabština nezná písmeno g či [saluki], i když mluvíte o afgánovi či azáčkovi. Jediná země, kde se rozlišení podle FCI dodržuje i ve slovech je Maroko, protože také jako jedna z mála zemí Afriky zákony FCI uznává, ale přesto v okrajových oblastech Maroka narazíte na domorodé obyvatele, kteří stále pod pojmem sloughi či saluki rozumí jakéhokoliv chrta. To se vám právě může stát osudným při nákupu štěněte v Africe, budete-li předpokládat, že si kupujete čistokrevnou sloughi, ale zatím vám prodají jakéhokoliv chrtího míšence pod pojmem "sluri". (foto1 a 2: krátkosrstý dvouletý pes Afghánského chrta, foto 3: štěně-krátkosrstá fenka Afghánského chrta se svou dlouhosrstou matkou - všechny fotky z www.kolumbus.fi/punapaula )

  • "Přírodovědný genetický výzkum mezi rozdílnými rasami sighthoundů jako jsou například sloughi, azawhaci, afgáni či saluki prokázal, že každá rasa má jiné rozmístění alel v genu a tedy i odlišný a specifický genetický profil. A byť se nám to může zdát divné, například azawakh a sloughi mají dominantní alelu B ve stejném lokusu v chromozomu na DNA, ale přesto mají v genetickém řetězci mnohem více odlišností než jiná orientální plemena." (foto: pes Sloughi Magistére Vaysa z www.pawpeds.com)

  • "DNA testy provedené na 17 salukách, 5 sloughi a 15 afgánských chrtech prokázaly, že: sloughi versus saluki nese 7 rozdílů v genetické struktuře šroubovice DNA, afghan versus saluki nese 3 rozdíly v genu šroubovice DNA a POZOR sloughi versus afghan nese pouze jeden jediný rozdíl v genu šroubovice DNA. Ano, byť vám to může připadat absurdní, geneticky mají k sobě nejblíže afghan a sloughi." (foto: krátkosrstá saluki Kjara z www.saluki.ru)
V Evropě se konečně podařilo vyšlechtit rasu tzv. smooth afghan, nebo-li hladkosrstého afghána- předkládáme fotografie, abyste sami mohli posoudit, jak moc si jsou afgháni se sloughi podobní!!! (foto: hlava Kjary- krátkosrstá saluki- www.saluki.ru)
Sami můžete podle jednotlivých přiložených fotografií posoudit rozdíly mezi stavbou těla a hlavy krátkosrstého afghána, sloughi, azawakha a krátkosrsté saluki. Kdopak se vám líbí nejvíc? (foto: azawakh světový vítez 95 Greboun z www.pawpeds.com)

Překlad:Lucie Janovská (poznámky jsou z mých zkušeností a znalostí získaných v Africe)

0 Comments:

Okomentovat

<< Home